Onderzoek

De Beste Bestuurder is meer dan een verkiezing. We onderzoeken ook wat de ontwikkelingen zijn in de verschillende ambten bij gemeenten, waterschappen en provincies. We kijken daarbij naar wat goed gaat én naar waar nog groei mogelijk is. In de vragenlijsten vragen we invullers dus niet alleen wie ze willen nomineren voor de titel Beste Bestuurder, maar ook naar hun mening en ervaringen op een thema. Dit jaar is dat thema “Actief in de decentrale politiek: dáárom zou je!”. Vorig jaar was het thema “Betrokken bewoner, betrokken bestuurder”.

De kennis die we opdoen, delen we onder andere in artikelen en tijdens de uitreiking van de Beste Bestuurder. Op die manier kunnen ambtsdragers van elkaar leren over wat er goed gaat, maar ook waar de grootste uitdagingen liggen.

Meer weten over onderzoeksmethoden, zowel voor het jaarthema als voor de verkiezing van de Beste Bestuurder? Lees onze onderzoeksverantwoording.


Jaarthema 2024: ‘Actief in de decentrale politiek: dáárom zou je!’  

Actief worden als bestuurder of volksvertegenwoordiger in een gemeente, provincie of waterschap: waarom zou je? De decentrale politiek ingaan lijkt steeds onaantrekkelijker te worden. Het aantal sollicitanten op burgemeestersvacatures daalt al jaren, gemeenteraadsleden en statenleden ervaren een hoge werkdruk en bestuurders moeten zich over steeds complexere dossiers buigen. Toch zijn er in Nederland nog steeds ruim 12.000 mensen die zich dagelijks als bestuurder of volksvertegenwoordiger inzetten voor hun gemeente, provincie of waterschap. Wat motiveert hen?

In deze editie van de Beste Bestuurder staan we stil bij de drijfveren van decentrale politici en bestuurders. Wat maakt het vervullen van een politiek ambt zo mooi? Geen onbelangrijke vraag, want in 2026 zijn er weer gemotiveerde volksvertegenwoordigers nodig voor de gemeenteraadsverkiezingen en het jaar daarop voor de waterschapsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen. Ook hebben we oog voor de aspecten van het ambt die het soms moeilijk maken om volksvertegenwoordiger of bestuurder te zijn. Met als belangrijke vervolgvraag: hoe gaan zij daar mee om?

Vervolgens spiegelen we de ervaringen van bestuurders en volksvertegenwoordigers aan het beeld dat inwoners hebben van het vervullen van een politiek ambt. In hoeverre komt dat overeen? En: hoe kunnen mensen die nu nog niet actief zijn in het openbaar bestuur daar enthousiast voor worden gemaakt?